De geschiedenis van de speksteenkachel
Steen en vuur
Onze verre voorouders hadden duizenden jaren geleden al ontdekt dat je met stenen warmte kunt vasthouden.
Als ze keien rondom het vuur legden, waren deze de volgende dag nog warm. Met hete stenen konden ze water opwarmen in voorwerpen die zelf niet vuurbestendig zijn en op hete stenen konden ze voedsel bereiden.
Finland
Over de hele wereld heeft dit geleid tot ontwikkeling van allerlei soorten “stenen” kachels en ovens. Hierbij werd gebruikt gemaakt van leem, keramiek of natuursteen. In Finland werden meer dan honderd jaar geleden al op kleine schaal speksteenkachels gemaakt. Men had de geweldige warmte-eigenschappen van dit materiaal ontdekt. Dankzij de koude winters en de enorme houtvoorraden kwam juist hier de ontwikkeling van de speksteenkachel op gang. De laatste decennia heeft de firma Tulikvi in Finland gezorgd voor een enorme ontwikkeling van de speksteenkachel. De kachels zijn technisch geperfectioneerd en de belangstelling is flink gegroeid. Inmiddels is Tulikivi veruit de grootste fabrikant van speksteenkachels ter wereld. De speksteengroeves en fabrieken van Tulikivi zijn te vinden op verschillende plaatsen in Finland. De kachels worden inmiddels naar vele landen geëxporteerd.
Nederland
Ook in ons land werd de speksteenkachel geïntroduceerd. Van oudsher werd hier voornamelijk gestookt op kolen en aardgas. Hout was als energiebron van minder belang. De ontwikkeling van houtgestookte stenen kachels is hier dan ook nooit van de grond gekomen. Dankzij Tulikvi ontdekken steeds meer mensen in Nederland de superieure eigenschappen van de speksteenkachel. Inmiddels kent ons land dan ook al duizenden trotse en tevreden bezitters van een speksteenkachel.