De speksteenkachel en uw gezondheid

Bij de milieuaspecten heeft u al kunnen lezen over de schone verbranding van Tulikivi speksteekachels. Dit heeft uiteraard rechtstreeks gevolgen voor de kwaliteit van de buitenlucht in uw omgeving. Behalve voor uzelf, is dit ook prettig voor uw buurtgenoten. In huis speelt de speksteenkachel bovendien ook een grote rol bij een gezond binnenklimaat.

Minder stof in de binnenlucht

Bij convectiewarmte van CV-radiatoren, gaskachels e.d. is er veel lucht in beweging. Deze luchtstroming brengt ook veel stof in beweging. Voor mensen met gevoelige luchtwegen is dit een groot bezwaar. Bijkomend probleem hierbij is dat het stof in de lucht verschroeit op de hete oppervlakten van dergelijke warmtebronnen. Hierbij ontstaan schadelijke dampen, die ook weer averechts werken op onze gezondheid.
Aangezien stralingswarmte zich onafhankelijk van de lucht in huis verspreidt, kennen bezitters van speksteenkachels deze problemen niet.

Stabiele luchtvochtigheid

CV-verwarmde huizen kennen vaak droge lucht. Dit komt doordat de luchtstroming langs koele muren er voor zorgt dat het vocht in de lucht condenseert. De lucht droogt hierdoor uit en de muren worden vochtiger. Droge lucht is oncomfortabel. Het droogt onze slijmvliezen (mond, neus, ogen) en onze huid uit. Ook merken we dit aan onze haren en nagels.
Bijkomend probleem is dat het vocht dat in de muren trekt, er toe kan bijdragen dat zich hier schimmels ontwikkelen. Veel mensen zijn daar overgevoelig voor.
Bezitters van een speksteenkachel hebben deze problemen niet. De stralingswarmte zorgt ervoor dat de muren warmgestraald worden, waardoor het vocht uit de lucht niet condenseert. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid op een aangenaam en gezond niveau.

Stralingswarmte is echte warmte

Bij convectiewarmte van bijvoorbeeld de CV, staat de thermometer meestal op ongeveer 22°C.
De luchttemperatuur is daarmee nog aanzienlijk lager dan onze lichaamstemperatuur. Dit zorgt er wel voor dat ons lichaam niet teveel warmte verliest maar we ontvangen dus geen warmte van onze omgeving. Wel voelen we vaak de koude straling van koude oppervlakten om ons heen.
Mensen die een speksteenkachel in hun woning hebben, hebben over het algemeen een lagere luchttemperatuur in de woning. Dit voelt prettig aan, is niet benauwd en het ademt veel prettiger.
Toch hebben deze mensen het lekker warm. De infraroodstraling van de kachel zorgt namelijk voor echte warmte op het lichaam. Hierdoor verwijden zich de bloedvaten in de huid. De huid wordt hierdoor beter voorzien van voedingsstoffen en de afvalstoffen worden beter uitgescheiden.
De infraroodstraling van de speksteenkachel is ook een weldaad voor spieren en gewrichten.

Service van Speksteenkachels.nl

Bij u thuis geleverd en vakkundig gemonteerd!
Neem contact op voor de mogelijkheden.

06 - 29 03 52 26
Speksteenkachels.nl auto