Wat is speksteen?

Ontstaan

Speksteen is een stollingsgesteente, dat meer dan twee  miljard jaar geleden in de aardkorst werd gevormd. Onder enorm hoge temperatuur en gigantische druk vormde zich deze zachtgrijze steen met zijn zijdezachte oppervlak dat zo aangenaam aanvoelt.

Samenstelling

De belangrijkste mineralen in Tulikivi speksteen zijn Talk, Magnesiet en Chloriet.

Talk maakt dat de steen zo heerlijk zacht aanvoelt en ook nog gemakkelijk te bewerken is. Magnesiet maakt dat Tulikivi speksteen zo geschikt is voor de kachelbouw. Het zorgt voor een snelle warmteopname een goede geleiding hiervan en voor de vuurbestendigheid. Tulikivi speksteen bevat in verhouding meer magnesiet dan veel andere speksteensoorten.
Chloriet en ander bestanddelen die in kleine hoeveelheden voorkomen, zorgen voor een mooie structuur en kleurnuances aan het oppervlak van de steen.

Eigenschappen

Uit bijgaand schema valt onder andere op te maken dat speksteen de natuursteen is met het hoogste soortelijk gewicht. De hardheid komt overeen met die van marmer. Het smeltpunt ligt hoger dan dat van staal en gietijzer. De warmteopnamecapaciteit is ruimt twee keer zo hoog dan van normale vuurvaste steen en de warmtegeleiding ruimt 10 keer sneller dan bij vuurvaste steen.

Service van Speksteenkachels.nl

Bij u thuis geleverd en vakkundig gemonteerd!
Neem contact op voor de mogelijkheden.

06 - 29 03 52 26
Speksteenkachels.nl auto